Η λειτουργία των φλεβών στα πόδια

Προβλήματα από τη λειτουργεία των φλεβών στα κάτω άκρα

 

Οι φλέβες

Ο ρόλος των φλεβών είναι να ξαναστέλνουν πίσω στην καρδιά το οξυγονωμένο αίμα που φθάνει σε κάθε σημείο του σώματος από τις αρτηρίες, προκειμένου να καθαριστεί και να επιστρέψει.

Στα πόδια, υπάρχουν τρεις ομάδες φλεβών:

  • Οι επιπολής φλέβες, δηλαδή οι επιφανειακές κάτω από το δέρμα
  • Οι εν τω βάθει φλέβες, δηλαδή αυτές που βρίσκονται μέσα στους μύες
  • Οι διατιτρώσες ή διατιτραίνουσες φλέβες, δηλαδή αυτές που συνδέουν τις επιπολής με τις εν τω βάθει φλέβες.

Το 1/3 των ανθρώπων τουλάχιστον, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεπάρκειας των φλεβών, μικρού ή μεγάλου βαθμού. Δηλαδή, της παλινδρόμησης του αίματος ώστε να μη μπορεί να επιστρέψει προς την καρδιά. Αυτό οφείλεται στην καταστροφή βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών και ρυθμίζουν την κίνηση του αίματος. Ανοιγοκλείνουν   για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή του αίματος προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η ανεπάρκεια των φλεβών,  μπορεί μεν να έχει κληρονομικό χαρακτήρα αλλά δημιουργείται και από την πάροδο των χρόνων καθώς και από άλλους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η ορθοστασία, οι πολλές εγκυμοσύνες στη γυναίκα.  Είναι συχνότερη στο γυναικείο φύλο, ενώ στους άνδρες εμφανίζεται κυρίως όταν καταπονούν πολύ τα πόδια τους.

Οι κιρσοί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, δημιουργούνται κυρίως όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση και συνήθως μειώνονται ως προς την ενόχληση και την εμφάνιση, μέχρι τον τρίτο μήνα μετά τον τοκετό εντός τριών μηνών.

Οι κιρσοί

Οι κιρσοί προκαλούνται από την παλινδρόμηση τις επιπολής ( επιφανειακές) φλέβες, εξαιτίας της διπλάτυνσης και επιμήκυνσής τους από το αίμα που συσσωρεύεται και δεν μπορεί λόγω της βλάβης των βαλβίδων να επιστέψει στην καρδιά. Μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν ιδιαίτερα ορατές, αλλά και ελικοειδείς ή και να συνοδεύονται από δερματικές αλλοιώσεις και άτονα έλκη.

Ο αγγειοχειρουργός είναι αυτός που μπορεί να εκτιμήσει εάν το πρόβλημα αφορά μόνο τη διόγκωση των επιφανειακών φλεβών, δηλαδή εάν ο ασθενής έχει πρόβλημα κιρσών ή εάν πρόκειται για φλεβίτιδα στην οποία σχεδόν πάντοτε και φλεγμονή της φλέβας, που οδηγεί σε θρόμβωση. Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση,  είναι μία σοβαρή νόσος που μπορεί να έχει σημαντική νοσηρότητα μέχρι και θνητότητα.

Οι κιρσοί εκδηλώνονται με πόνο, διόγκωση των φλεβών και αισθητική παραμόρφωση των ποδιών που συνεχώς θα αυξάνουν, εάν δεν αντιμετωπιστούν θεραπευτικά. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι ανώδυνης και αναίμακτης θεραπείας.

Αντιθέτως, οι ευρυαγγείες που δημιουργούνται από σπασμένα μικρά αγγεία, προκαλούν ενόχληση και έντονο αισθητικό πρόβλημα αλλά δεν είναι απειλητικές για την υγεία. Ωστόσο, καθώς αποτελούν την πρώτη ένδειξη αυξημένης φλεβικής πίεσης στα πόδια και κυρίως στους μηρούς, τους αστραγάλους και λιγότερο στις κνήμες, αποτελούν λόγο για μια πρώτη επίσκεψη στον ειδικό αγγειοχειρουργό – φλεβολόγο, προκειμένου να λάβουν αγωγή και να αποφύγουν την επιδείνωση της κατάστασης και της δημιουργίας κιρσών. Επίσης για να αντιμετωπιστεί το αισθητικό πρόβλημα.

Πότε επισκέπτομαι τον αγγειοχειρουργό

Η αγγειοχειρουργική, είναι χειρουργική ιατρική ειδικότητα, αλλά ο σύγχρονος αγγειοχειρουργός αντιμετωπίζει όλες τις παθήσεις των αγγείων και των φλεβών, χωρίς χειρουργείο με την κλασική έννοια του όρου, αλλά με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και τοπική αναισθησία. Πριν από τις θεραπείες αυτές, μπορεί να συστήσει άλλου τύπου αγωγή για την βελτίωση των συμπτωμάτων ( π.χ κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κ.α) και την ανάσχεση ή και την υποχώρηση της πάθησης. Η οριστική θεραπεία, είναι μόνο επεμβατική. Κυρίως όμως ο αγγειοχειρουργός, είναι αυτός που θα ελέγξει και θα αξιολογήσει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.

Ο/η ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο εξειδικευμένο Κέντρο Ανώδυνης Θεραπείας Κιρσών και φλεβών, όταν αντιμετωπίζει πόνο, αίσθημα βάρους, κάψιμο, φαγούρα, πρήξιμο, κυρίως σε περιόδους που ανεβαίνει η θερμοκρασία. Είναι επείγον περιστατικό, όταν αισθάνεστε ότι μία φλέβα έχει πρηστεί, πονάει, είναι κόκκινη ή ζεστή, αν υπάρχει δερματικό εξάνθημα, ή πληγές ή φαίνεται ότι κάποια φλέβα έχει αιμορραγήσει.

Εκτός από την κλινική εξέταση που διενεργεί ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός – φλεβολόγος Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας, θα ελέγξει τις φλέβες με φορητό doppler και μόνο εάν συντρέχουν λόγοι, υπερηχογράφημα triplex των φλεβών ή φλεβογραφία

Εάν ο/η ασθενής επιλέξει κάποια επεμβατική θεραπεία, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι ακόμη και στα πλέον εξειδικευμένα χέρια, μπορεί οι κιρσοί να επανεμφανιστούν σε ποσοστό περίπου 20% σε βάθος μίας δεκαετίας.