Ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ (EVLT)

Η ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ (EVLT), είναι μια ελάχιστα επεμβατική ιατρική πράξη που χρησιμοποιείται διεθνώς για τη θεραπεία κιρσών και των φλεβών των ποδιών. Αποτελεί την εναλλακτική λύση αντί της αγγειοχειρουργικής επέμβασης για την εκρίζωση της κύριας φλέβας. Μάλιστα, επειδή ενέχει μικρότερο κίνδυνο από την κλασική επέμβαση, συνιστάται από την Αμερικανική Αγγειοχειρουργική κοινότητα και το American Venous Forum έναντι της χειρουργικής επέμβασης, της σαφηνεκτομής. Επίσης, ενώ πρόκειται για νέα θεραπεία, μόνο στη Γερμανία χρησιμοποιείται ήδη στο 20-25% του συνόλου των γυναικών και στο 10-15% του συνόλου των ανδρών για τη θεραπεία παθήσεων που είχαν ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της επιτυχία της, είναι το γεγονός ότι χωρίς νάρκωση και χειρουργείο, αντιμετωπίζεται ένα χειρουργικό πρόβλημα με εξαιρετικά αποτελέσματα και ελάχιστες επιπλοκές. Όπως έδειξαν ήδη διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, μόλις το 3% των ασθενών στους οποίους εφαρμόστηκε ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ, εμφάνισαν εκ νέου πρόβλημα, μετά από μια περίοδο τριών ετών.

Αναλυτικά

Η ενδοαυλική θεραπεία με χρήση laser (EVLT) δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με διογκωμένους, ορατούς κιρσούς και φλέβες στα πόδια. Πριν από την επιλογή της συγκεκριμένης τεχνικής, ο αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας, διενεργεί πλήρη κλινική διάγνωση με λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς, έλεγχο για αλλεργίες και λήψη φαρμάκων όπως ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φυτικά συμπληρώματα και άλλα και όταν απαιτείται συνιστά τη διακοπή τους πριν από την επέμβαση. Επίσης, τους ενημερώνει για τις πιθανές επιπλοκές.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Η ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ γίνεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Στόχος είναι η εξάχνωση της κύριας φλέβας που εμφανίζει βαλβιδική ανεπάρκεια και αδυνατεί να επαναπροωθήσει το αίμα στην καρδιά, με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει στις φλέβες των ποδιών και να διογκώνει τους κιρσούς.

Πώς γίνεται η εξάχνωση: Διαδερμικά, από μια πολύ μικρή τομή, εισάγεται ένας καθετήρας με μία λεπτή ίνα laser στο εσωτερικό της σαφηνούς φλέβας και οδηγείται έως το σημείο όπου η σαφηνής συναντά τη μηριαία φλέβα. Ενώ προχωρά μέσα στη φλέβα, εκλύει ένα αναισθητικό διάλυμα ώστε να μην πονέσει ο ασθενής. Στη συνέχεια, ενεργοποιείται το laser που θερμαίνει το αγγείο σε όλο του το μήκος καθώς αποσύρεται, προκαλώντας τη συρρίκνωση δια μέσου του καυτηριασμού και το κλείσιμό του. Διενεργούνται micro-φλεβεκτομές μέσα από οπές διαμέτρου ενός χιλιοστού και η θεραπεία ολοκληρώνεται.

Ο ασθενής αμέσως μετά την επέμβαση σηκώνεται και περπατάει. Αποχωρεί από την κλινική την ίδια ημέρα της επέμβασης ή την επομένη. Ξεκινά τις κανονικές του δραστηριότητες, ανάλογα με την ενασχόληση, 1-4 ημέρες μετά την επέμβαση. Λαμβάνει κατά την αποχώρησή του, οδηγίες.

 

Πλεονεκτήματα

  • Επειδή με την ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ δεν γίνεται η εκρίζωση της πάσχουσας φλέβας, δεν προκαλούνται σχεδόν καθόλου μετεγχειρητική αιμορραγία, πόνος και μώλωπες.
  • Έχει μικρότερα ποσοστά επιπλοκής όπως η θρόμβωση σε σύγκριση με τη χειρουργική σαφηνεκτομή.
  • Ο ασθενής επανέρχεται την επόμενη ημέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • Έχει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Είναι ιδιαίτερα ασφαλής θεραπεία

Πιθανές επιπλοκές

  • Παρά την υψηλή ασφάλεια της επέμβασης, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκών, τις οποίες ο ασθενής πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει:
  • Θρομβοφλεβίτιδα με πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή της θεραπείας που αντιμετωπίζεται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Κίνδυνος μόλυνσης , 1 στις 1000 επεμβάσεις που αντιμετωπίζεται με αντιβίωση
  • Μώλωπας ή υπερευαισθησία, στο σημείο οπου εισάγεται διαδερμικά η ίνα του λέιζερ. Αντιμετωπίζεται με ελαστικές κάλτσες για μικρό διάστημα.
  • Υποχρωματισμός στο σημείο όπου «καυτηριάστηκε» η φλέβα.
  • Σπανίως, θερμική καταστροφή των νεύρων πέριξ του σημείου θεραπείας που σχεδόν πάντα αποκαθίσταται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Εξαιρετικά σπάνια, έχουν καταγραφεί περιστατικά σχηματισμού θρόμβων στις φλέβες. Οι θρόμβοι στο αίμα σε όλες τις περιπτώσεις, ενέχουν κίνδυνο να φτάσουν στα πνευμόνια και να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή.