Κιρσοί – φλέβες & τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι κιρσοί  σαν εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας, θρομβοφλεβίτιδες, βλάβες των βαλβίδων και θρομβώσεις, έχουν διαφορετικές αιτίες. Η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, το σωματικό βάρος, τα φλεβικά τοιχώματα τα οποία λόγω της ηλικίας έχουν χάσει την ελαστικότητα τους, ορμονικές επιδράσεις, η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών, είναι οι αιτίες που καθιστούν μια άμεση και αποτελεσματική θεραπεία, όλο και πιο επιτακτική.

Οι πιο διαδεδομένες και διεθνώς παραδεχτές μέθοδοι, οι οποίες όλες εφαρμόζονται στο Κέντρο Ανώδυνης Θεραπείας Κιρσών και Φλεβών, με πολύ μεγάλη εμπειρία από τον Αγγειοχειρουργό, Φλεβολόγο – Λεμφολόγο Κωνσταντίνο Λαμπρέτσα, είναι:

Χειρουργική αφαίρεση

Εδώ και 100 χρόνια υπάρχει η κλασική αφαίρεση φλεβών. Τα αποτελέσματα της κλασικής φλεβεκτομής όσον αφορά τις άμεσες επιπλοκές στο χειρουργείο είναι πολύ καλά. Όσον αφορά όμως τις υποτροπές, τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα ως προς την επανεμφάνιση των κιρσών και τις παρενέργειες.

Ραδιοσυχνότητες (VNUS- CLOSURE)

Οι RFO (Ραδιοσυχνότητες), είναι μια ανώδυνη ενδοαυλική τεχνική  η οποία εκτελείται και ως χειρουργική ημέρας.

Η επέμβαση γίνεται σε τοπική νάρκωση. Ο καθετήρας εισάγεται διαδερμικά στην προς θεραπεία φλέβα και προωθείται μέχρι την εκβολή της φλέβας στην εν τω βάθη. Ακολούθως, απελευθερώνουμε την ενέργεια της ραδιοσυχνότητας η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση της κεντρικής φλέβας την οποία εν συνεχεία σε μερικούς μήνες απορροφάται από τον οργανισμό.

Ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ (EVLT)

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη θεραπεία αντί για χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του κιρσού (σαφηνεκτομή), με εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς τη μη επανεμφάνιση, την ασφάλεια και την ελάχιστη επεμβατικότητα.

Θεραπεία των κιρσών με αφρό

Όπως και προηγουμένως, τοποθετείται ένας ειδικός καθετήρας στην κεντρική φλέβα και χορηγείται ένα σκληρυντικό υλικό σε μορφή αφρού αφού προηγουμένως έχει αποκλειστεί η ροή του υγρού στην εν τω βάθη φλέβα, με μπαλόνι. Αφήνουμε στην συνέχεια τον αφρό να ενεργήσει και ακολουθεί η απομάκρυνσή του με αναρρόφηση. Η φλέβα θρομβώνεται και απορροφάται από τον οργανισμό.

Το πλεονέκτημά της σε σχέση με τις δύο προηγούμενες μεθόδους είναι ότι πρόκειται για ανώδυνη μέθοδο. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται το μεγαλύτερο ποσοστό επανασυρραγγοποίησης, οι αλλεργίες  και οι υποτροπές.

Θεραπεία με Super Κόλλα (Venaseal)

Με τη χρήση μιας πολύ δυνατής ενδαγγειακής κόλλας (cyanoacrylate) επιτυγχάνεται η σύγκλιση και απορρόφηση των φλεβών που προκαλούν  κιρσούς. Ενδείκνυται για ειδική κατηγορία ασθενών. Διενεργείται με τοπική αναισθησία.

Θεραπεία με ατμό (VenoSteam™)

Ομοιογενής ενδοφλέβια έγχυση μικροπαλμών ατμού απευθείας στη φλέβα. Επιτυγχάνει την απόφραξή της πάσχουσας φλέβας. Εφαρμόζεται στην πλειονότητας των κιρσωδών φλεβών και στις υποτροπές τους.

Μέθοδος CHIVA

Η μέθοδος CHIVA είναι μικροχειρουργική μέθοδος λιγότερο διαδεδομένη, η οποία βασίζεται σε τελείως διαφορετικά παθοφυσιολογικά δεδομένα με μεγάλο επίσης ποσοστό υποτροπών, γι΄ αυτό δεν εφαρμόζεται στο Κέντρο Ανώδυνης Θεραπείας Κιρσών & Φλεβών.  Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες μεθόδους, γιατί λείπουν τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία.